top of page
Vyhledat
  • victoriaomokolo

Střední škola v Koreji

V Jižní Koreji má střední škola 3 ročníky. Střední škola je pro Korejce velmi důležitá, protože celé 3 roky na střední škole rozhodují o tom, pokud se dostanou na vyskou šolu, ale hlavně na jakou. 76,2% Korejců jde totiž na vysokou školu a to proto, že je velmi málo povolání, která se v Koreji dají dělat bez vysokoškolského vzdělání a většina z nich jsou fyzická práce. Práce si také vybírají, koho přijmou hlavně podle toho, jak prestižní vysokou školu vystudovali, takže o dostání se na co nejprestižnější vysokou školu je tu velký boj. Proto je korejská střední škol úplně jiná od české. V prvním a druhém roce střední školy vypadá každodenní život korejského středoškolského studdenta asi takkhle: ráno vyšlapou kopec do školy (korejské školy bývají velmi často na kopcích, obzvláště v Busanu), která začíná kolem 8 hodiny. Mají 6 až 7 vyučovacích hodin a čas na samostudium, takže jsou (aspoň ve škole, kam jsem chodila já) povinně ve škole do 16:40. Po té jdou do hakwonu, což je doučovací škola, ale do nějakého hakwonu chodí všichni, protože na to, aby měli dobré známky, jim učení ve škole nestačí. Školní písemky jsou totiž těžší než učivo probírané ve škole a hakwonu probírají učivo více do hloubky. Pokud odpoledne nejdou do hakwonu, tak zůstávají ve škole až do 9, 10 nebo 11 večer (každá škola to má jinak) na večerní samostudium. Potom, když přijdou domů se většinou ještě učí, potom 4 až 5 hodin spí a jdou zase do školy. Ve třetím ročníku střední školy je to však nejhorší, protože se studeti připravují na zkoušku suneung, což je zkouška, která se skládá na konci středoškolského studia, která rozhoduje o přijetí na vysokou školu. Zkouška suneung trvá zhruba 8 hodin a říká se, že je to nejtěžší zkouška na světě. Všichni korejští studenti 3. ročníku střední školy ji píšou ve stejný den a mají na ni pouze jedem pokus. V den, kdy se suneung, je také výrazně omezen provoz letecké dopravy, a to zejména během části testu, která zahrnuje poslechové zkoušky.

Další rozdíl mezi českou a korejskou školou jsou uniformy. Na středních školách musí studenti každý den chodit do školy v normální či v tělocvikové uniformě. Záleží na škole. Každá škola má své letní a zimní unifromy, které si studenti musí sami koupit.

Styl výuky je v Koreji také trochu jiný, studenti se při hodině neptají na otázky, ani nijak nezasahují do výuky. Pokud mají nějaké otázky k učivu, musí se učitele zeptat až po konci hodiny.

Korejská sřední škola je celkově neuvěřitelně náročná, ale já jsem jako výmněnná studentka nepsala testy nic jsem se učit nemusela, takže to pro mě byl příjemný zážitek a zajímavá zkušenost.


5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page